Autópálya-etikett mindenkinek 1. rész

Autópálya-etikett mindenkinek 1. rész

Mai felgyorsult világunkban szinte mindig sietünk valahová. Otthonról a munkába, munkából haza vagy bevásárolni, ügyeket intézni, sőt: még vakációzni is…. Valahogy kezdjük megszokni a rohanást. Annyira azonban nem szabad megszoknunk, hogy ne vegyük észre: ha sietünk, kapkodunk, egészségünket, testi épségünket és autónk karoszériáját is nagyobb veszélynek tesszük ki.

Az autópályák, gyorsforgalmi utak a 21. században szinte elengedhetetlenek a közlekedésben. Az agglomerációban élők számára mindennapi segítség, de mindannyian igénybe vesszük őket, ha máskor nem, a szabadságolások, nyaralások idején.

Nem árt azonban résen lennünk!

Az autósiskolában leginkább a parkolási manőverezés és a városi közlekedés az, amiben sikeresen ki tudnak képezni. Legtöbben azonban szinte egyáltalán nem jutnak ki az autópályákra, amelyek egészen más kihívást tartogatnak, mint az, ha településen vezetünk.

Magyarországon a halálos balesetek tíz százaléka a sztrádákon történik.

Nem véletlenül.

A gyorsabb vezetési tempó miatt ugyanis több veszélynek tesszük ki magunkat, karosszériánkat és a többi közlekedőt, mint az 50 kilométer per órás átlagsebesség esetén. Érdemes tehát néhány dologra fokozottan figyelnünk, és betartani az autópálya etikettet!

Mit értünk autópálya-etikett alatt?

A francia eredetű etikett szó jelentése: a társadalmi érintkezések megszabott rendszere.

Az autópálya-etikett tehát nem mást jelent, mint azt a megszabott vezetési szabályrendszert, amit autópályán való közlekedéskor illik betartani.

Nagyobb részüket megszabja a KRESZ, de van néhány olyan dolog is, amit nem említ - mégis érdemes tudni és betartani.

Lássunk néhány fontos viselkedési szabályt!

Tartsuk be a sebességkorlátozást!

Talán a legfontosabb.

Sokan, amikor a tükörsima aszfaltot látják maguk előtt, és alattuk van a háromezer köbcentis motor, elfelejtik, hogy bizony az autópályákon sem lehet ész nélkül száguldozni.

Nem véletlenül.

Nemcsak a karosszéria törhet totálkárosra, de sajátunk és mások életével is játszunk, ha felelőtlenül száguldozunk.

Karosszéria műhelyünkben rendszeresen szembesülünk azzal, hogy sokszor nemcsak az autót nem lehet már rendbe hozni, de a sofőr és az utasok élete sem lesz többet ugyanaz.

Részletezni nem szeretnénk, mindenki tudhatja, miről beszélünk, aki valaha is nézett esti híradót.

Tompított fényszóró!

Kötelező, mert a KRESZ előírja.

És hasznos, mert a nagy sebesség mellett is könnyebben észrevehetőek vagyunk. Minden időjárási körülmény között.

Levillogás: ronda egy szokás

Nálunk egyelőre nem büntetik a rendőrök (ellentétben például a németországi gyakorlattal) de igen illetlen szokás. Mondhatni, a megfélemlítés egyik eszköze az autópályán közlekedéskor. A leszorításról ne is beszéljünk, ami már tényleg veszélyes manőver.

Karosszéria, csontok, koponyák törhetnek ripityára pillanatok alatt egy-egy erőszakos sofőr agresszív viselkedése következtében.

Nem éri meg, tényleg.

Folytatása következik!