Biztosítási ügyintézés Budapesten ismeretlen károkozó esetében?

Biztosítási ügyintézés Budapesten ismeretlen károkozó esetében?

Ön ideális helyzetből indul ki, ha egy közúti balesetre gondol: a másik féllel a baleseti bejelentő kitöltésével simán elintézi a szükséges formaságokat. Azonban nem gondol azon pszichológiai tényezőre, melyet úgy hívnak: ijedtség.

Parkolás közben véletlen meghúzza valaki a kocsiját, majd megijed és elhagyja a helyszínt. Milyen esélyekkel indul, ha cserbenhagyás történt? CASCO nélkül nem sokkal…

 

Egyik nap a megszokott rutinmozdulatokkal hagyja el a bevásárlóközpont épületét. A bevásárlókocsit tolja vissza épp a helyére. Majd a kocsijához érve váratlanul fogadja a hideg zuhany: valaki meghúzta a kocsiját.

Méghozzá, nem is kicsit.

Nincs másik sofőr. Nincs baleseti bejelentő. Csak az összetört kocsi.

 

Mi tévő legyen?

A vétkes sofőr megijedt. Csak remélni merte, hogy nem látta őt senki. Vagy mégis?

Önnek reményt jelent, ha valaki látta az esetet. Az még inkább, ha a balesetet okozó jármű rendszáma is megvan. Hiszen így nagyobb eséllyel kecsegtethet egy rendőrségi eljárás indítása.

 

Egyáltalán van értelme a rendőrségi eljárásnak ismeretlen károkozó esetében?

A rendőrségi bejelentés után konkrétumok nélkül nem sok jóra számíthat. Ha tanúkkal, netán használható rendszámmal tud szolgálni, a pozitív kimenetelre nagyobb esélye van. Ennek különösen örülhet, ha nincs CASCO biztosítása.

A gépjármű vezetőjének előkerítésével, kárigénnyel fordulhat hozzá. Ilyen esetben mindenképpen ajánlatos a Rendőrség bevonása az ügybe!

Azonban, ha a baleset okozója a helyszínt elhagyta, kiléte és a balesetet okozó jármű rendszáma pedig ismeretlen marad, CASCO nélkül nem számíthat kártérítésre.

 

Miért?

Ismeretlen elkövető során a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás alapján a kárigénye nem kiegyenlíthető; kivéve, ha személyi sérülés történt.

Éppen ezért érdemes CASCO-val rendelkezni, ha nem szeretne egy cserbenhagyásos baleset után pórul járni.

 

Mi számít egyáltalán ismeretlen károkozónak?

Az ismeretlen gépjármű fogalmát a KGFB a következő alapján határozza meg:

  • a helyszínen illetve utólag sem azonosítható,
  • azonosító adatokkal nem rendelkező,
  • hamisított vagy felismerhetetlen adatokkal rendelkező gépjármű

 

Ismeretlen károkozó lehet tehát a baleset helyszínét elhagyó, vagy érvényes kötelező biztosítással nem rendelkező, hatósági jelzéseit szabálytalanul vagy szándékosan megtévesztőleg alkalmazó károkozó, a hamis hatósági jelzéssel ellátott is, de akár forgalomba nem helyezett vagy abból már kivont gépjármű is.

 
Az érvényes biztosítással nem rendelkező károkozók esetében, a MABISZ áll rendelkezésére egyes szituációkban.  (További információ: www.mabisz.hu oldalon). Az érvényes felelősségbiztosítással nem rendelkező károkozótól ugyanis polgári peres úton hajtják be a pénzt. 

Ha a károkozó viszont nem ismert, csak a CASCO biztosítás alapján kaphat kártérítést.

A károkozó személyét és gépjárművét Ön nem válogathatja meg. Bármilyen körülménnyel szembe kerülhet.

 


Érdemes tehát CASCO-val rendelkezni, ha ismeretlen károkozó a ludas a balesetben

Cserbenhagyásos baleset után kárigényét CASCO biztosítása alapján tudja érvényesíteni. CASCO vagy egyéb vagyonbiztosítás esetében (a kár összege így kifizethető) a kárt a szerződés alapján tudja rendeztetni.

Magas önrész, vagy „részleges” CASCO esetében - mely esetleg csak lopásra, elemi kárra terjed ki – ennek intézése is bonyolult lehet.

 

Hogyan kerülje el a hosszadalmas és bonyolult kárügyintézést és biztosítási ügyintézést?

Bízza kárügyintézési szakértőre az adminisztratív folyamatokat még ismeretlen károkozó esetében is.

Cégünk a karambolos gépkocsik javítása és a kapcsolódó biztosítási ügyintézések mellett jogi segítségnyújtást is ad Önnek vitás ügyekben. Baleset történt? Hívjon minket, bármilyen szituációról is van szó!