karosszéria beázás

Hideg, köd, esők és zúzmara! Önnek is a karosszéria beázásával kezdődött az idei ősz?

Sokan járunk úgy a ködös, nyirkos idő beálltakor, hogy

- a gépkocsiba ülve orrunkat dohos, kellemetlen szag üti meg;
- beszálláskor lábunk tocsog a vízben, mert a szőnyeg teljesen átázott;
- a szellőzőrendszert bekapcsoljuk, és az párás levegőt fúj;
- nehezen száradó, nedves foltok tarkítják az ülést;
- be van ázva a tetőkárpit vagy a csomagtér;
- a szélvédőről nem tudjuk lefújatni a párát, még a fűtés bekapcsolásával sem.

A karosszéria beázásának gondja vagy új jelenségként, vagy - a nyári, szárazabb idő elmúlásával, - ismételt problémaként jelentkezik.

 

Mi ilyenkor a teendő?

A legelső, hogy meg kell találni a beázás helyét. Ez időnként könnyen megtalálható, például, ha esőben a szélvédőnél csorog be a víz. A legtöbb esetben azonban nehezebben kinyomozható problémáról van szó.

A karosszéria-műhelyben az illesztéseknél, lámpáknál nagy nyomású mosóval végigvezetik a vízsugarat. Eközben valaki az autóban ülve vagy a csomagtartóban kuporogva figyeli, hol jön be a víz.

 

Mi okozza általában a beázást?

Van, hogy nagyon egyszerű oka van: az autó öregszik. A korral ugyanis a nyílások tömítése összehúzódik, és egy idő után megreped vagy kiszakad. Ekkor a tömítést ki kell cserélni. Emellett az alvázat a korrózió támadja, és a padlólemezen át bejut a víz az autó belsejébe, eláztatva a szőnyeget, és rossz, dohos szagot okozva. Ezt a javítást csak hegesztéssel, szakszerű munkával, karosszéria-műhelyben lehet elvégezni.

Sok esetben a baleseti múlt eredménye a beázás. Főleg szélvédő- vagy ablaküveg-csere után, illetve, ha hibásan lettek javítva és összeillesztve a karosszériaelemek.

Az időjárás okozta viszontagságok sem tesznek jót a karosszériának. Ősszel az autóra hulló falevelek és különféle termések miatt eltömődhet az ablakmosó vályú, ami szintén beázást okozhat.

Ha ezeket a jeleket tapasztalja, keresse fel karosszéria-műhelyünket! Feltárjuk és orvosoljuk problémáját, hogy a hűvös évszak ne a gondok idejét jelentse az Ön számára, hanem együtt tudjon érezni nagy költőnkkel:

„Itt van az ősz, itt van ujra,
S szép, mint mindig, énnekem.
Tudja isten, hogy mi okból
Szeretem? de szeretem.”

(Petőfi)