Ne húzza fel magát! A karosszériára is vigyázni kell! - Folytatás

Ne húzza fel magát! A karosszériára is vigyázni kell! - Folytatás

A tavasz megérkezett, nyakunkon a nyári meleg, és mire észbe kapunk, itt van a vakációs időszak is. A jó idő megérkeztével azok is szívesebben szállnak autóba, akik a havas, jeges utaktól való félelmükben télen elkerülték azt, hogy beüljenek a volán mögé. A rendszeresen vezető sofőrök pedig ilyenkor jóval többet idegeskedhetnek az újra előbújó rutintalan sofőrök, a sorokat beelőző motorosok és a cirkáló biciklisek miatt.

Karosszéria műhelyünk tapasztalatai alapján írtuk össze azokat a rendszeres vezetési hibákat, amik miatt leggyakrabban kerülnek műhelyeinkbe a javítandó gépkocsik.

Előző cikkünk folytatása.

Kihívások az utakon

Valóban sok kihívásnak vagyunk kitéve a többi közlekedő miatt a mindennapokban. Azonban azt sem árt elfelejteni, hogy elképzelhető, hogy mások számára mi lehetünk idegesítőek, sőt, ha rossz a vezetési stílusunk vagy nem tartjuk be a KRESZ-t, akár baleset előidézőivé is válhatunk. Két dolgot tudunk tanácsolni:

  1. Próbáljunk mindig hideg fejjel közlekedni! Ne engedjük, hogy magunkkal ragadjanak az indulataink, vagy, hogy beleugrasszanak minket egy országúti autóversenybe!
  2. Mi lehetőleg tartsuk be a KRESZ-t! Azaz: tegyünk meg legalább mi mindent azért, hogy ne zavarjunk, ne bosszantsunk, ne provokáljunk, ne tartsuk fel, és legfőképpen: ne veszélyeztessük a többieket!

Karosszéria műhelyünk és több évtizedes karosszéria lakatos szakmában eltöltött tapasztalataink szerint ezekre különösen ügyeljünk!

Az autóvezetés figyelmet igényel

Mostanában rengeteg oktató- és figyelmeztető videó, illetve cikk kerül megosztásra mindenhol a témában. Az autóvezetés ugyanis teljes embert igényel. Lehet, hogy ötszázszor nem történt semmi, pedig ettünk, mobiloztunk, sms-t írtunk, gyerekekkel kiabáltunk, sminkeltünk vezetés közben, de bármikor baj lehet! Magunk és mások egészségét, életét, vagy az autó karosszériáját tesszük ki potenciális veszélynek, ha nem változtatunk ezeken a rossz szokásokon!

Ne közlekedjünk a sávok között!

Egyszerű alapelv, hogy a sávok nem véletlenül lettek kitalálva. Fontos feladat, hogy tudjuk, mi magunk melyik sávban vagyunk, és ne autózzunk a felező-, pláne ne a záróvonalon! Ez leginkább az autópályán, nagy sebesség mellett veszélyes dolog. A végeredmény tekintetében teljesen lényegtelen, hogy figyelmetlenségből vagy érdektelenségből tesszük ezt!

Ne akadályozzuk az előzést!

Miért? Mert ön-, köz- és balesetveszélyes. Lehet, hogy zavar, hogy a mögöttünk lévő siet vagy veszélyesen átlépi a sebességhatárt (legalábbis szerintünk), de akadályozni az előzést, illetve a tovább haladása érdekében megkezdett manőverét nem szerencsés és szigorúan TILOS! Nem önkéntes-rendőrködhetünk, a hatóság jogkörébe tartozik mások szabályszegéseit rendszabályozni! Tehát ilyenkor direkt gyorsítani, legyező kormánymozdulatot tenni, indokolatlanul fékezgetni vagy átmenni a másik sávba életveszély: a koccanástól a totálkáros karosszérián át a kórházi kezelésig – bármi lehet a következmény.