Ne húzza fel magát! A karosszériára vigyázni kell!

Ne húzza fel magát! A karosszériára vigyázni kell!

A biztonságos járművezetés egyik alapszabálya, hogy nem elég a KRESZ ismerete, azt lehetőleg be is kell tartani! Ha rossz stílusban, a szabályokat rendszeresen vagy időközönként durván áthágva vezetünk, illetve nem vagyunk tekintettel a többi közlekedőre, magunkat, másokat, és autónk karosszériáját is veszélybe sodorjuk.

Karosszéria műhelyünk több évtizedes tapasztalataira támaszkodva elmondhatjuk, hogy leggyakrabban nem a veszélyes, tőlünk független helyzetek, hanem az emberi mulasztás, figyelmetlenség, rossz vezetési stílus és az agresszió a balesetek kiváltó oka. Mutogathatunk tehát mindig másokra, de először saját magunkat kell alaposan átvizsgálni:

Én vajon mindent megteszek a biztonságos közlekedés érdekében?

Csak néhány támpontot szeretnénk adni, mire érdemes figyelni, ha nem szeretnének feleslegesen a karosszéria műhelyben vendégeskedni gépkocsijukkal!

Megfelelő követési távolság betartása

A legtöbb járművezető hajlamos elfelejteni, hogy az egyes autók fékútja között nagy eltérések lehetnek. Ugyanúgy, ahogy a sofőrök reakcióideje vagy vezetési rutinja sem ugyanolyan. Nem véletlen, hogy a KRESZ a követési távolságot is meghatározza, és ezt jó betartani. Senki sem szeretné a másik autó karosszériájának javíttatását fizetni, vagy törött lábbal kórházban feküdni csak azért, mert türelmetlen volt, és „rámászott” a másikra.

Az előírtnak megfelelő vezetési tempó

Nemcsak a túl gyors, de az indokolatlanul lassú vezetés is veszélyeztet minket és a többi közlekedőt! Ha a megengedettnél sokkal lassabban haladunk vagy határozatlanul vezetünk, akkor a mögöttünk lévőket hirtelen fékezésre vagy irányváltásra kényszeríthetjük. Legyünk persze türelmesek a tanulóvezetőkkel és azokkal, akik a nagy T betűt kiteszik a szélvédőre, de figyeljünk arra, hogy mi a lehetőség szerint optimális tempóban közlekedjünk!

Használjuk az irányjelzőt!

Az index nem véletlenül tartozék. Ijesztő, amikor az előttünk vezető autó minden jelzés nélkül, hirtelen kanyarodik – és akkor még örülhetünk, ha nem reccsennek a karosszériák vagy törnek csontok! Ne felejtsük el: a többi autós nem gondolatolvasó, nem tudhatják a mi irányváltoztatási szándékokunkat – csak akkor, ha ezt időben jelezzük! Az irányjelző nem csak arra való, hogy az irányváltáskor használjuk, hanem arra is, hogy előre jelezzük szándékunkat, és így a többi közlekedő időben felkészülhessen a manőverünkre.

Jobbkéz szabály alapos ismerete

Sajnos már az óvodában, elég korán felismerhető készséghiány a jobb-bal irány tévesztése. Ezt megfelelő fejlesztéssel lehet javítani, attól pedig, aki jogosítványt szerez, elvárható, hogy meg tudja különböztetni az irányokat. Gyakori élethelyzet, hogy kertvárosi környezetben rendszeresen nem adják meg a figyelmetlenebbek az elsőbbséget. Még rosszabb helyzet, ha a megszokott közlekedési lámpák nem működnek, és az autósiskolában tanultakra kell támaszkodnunk, azaz: egyenrangú utak találkozásakor a jobbról jövőnek elsőbbsége van!

Folytatjuk…