Parkolás közben nagyobb veszélyben van a karosszéria, mint gondolná!

Parkolás közben nagyobb veszélyben van a karosszéria, mint gondolná!

Kár szépíteni: sok sofőrnek a parkolás a legnehezebb manőver. A professzionális és gyors parkoláshoz nemcsak érzék, de gyakorlat is szükséges. Ellenkező esetben könnyen bajba sodorhatjuk magunkat, a többi autó sofőrjét, vagy akár a gyalogosokat is. Arról nem is beszélve, mekkora kárt tud okozni egy kicsinek tűnő koccanás vagy a másik gépkocsi „meghúzása” a karosszériában.

Az elmúlt években közzétett statisztikai adatok és karosszéria műhelyünk tapasztalatai alapján is elmondható: a legtöbb baleset parkolás közben következik be. Leginkább tolatáskor.

Mi lehet vajon ennek az oka?

 

Rutin és figyelem hiánya

Mindannyiunkat megtanítanak rá az autósiskolában, és valahogy mindenki, akinek jogosítványa van, meg is csinálta jól a parkolást - legalább egyszer…

Ez azonban közel sem jelenti azt, hogy könnyű lenne parkolni. Miért?

Először is szükséges, hogy tisztában legyünk a vezetett autó tulajdonságaival, méreteivel. Ahogyan mondani szokták: “érezni kell a kocsit”. Ez azonban nem mindenkinek olyan egyszerű. Ne csüggedjünk el akkor sem, ha mi nem abba a szerencsés “x” százalékba tartozunk, aki zsigerből könnyen manőverezik, akinek jó a térlátása!

A sok gyakorlás és a fokozottabb körültekintés nekünk is segíthet.

Ha pedig nagyon bizonytalanok vagyunk, kérjünk inkább segítséget. Sokba kerülhet, ha akár a saját, akár a másik parkoló autó karosszériáját meghúzzuk vagy nekikoccanunk. Ne szégyelljünk megkérni valakit, hogy segítsen manőverezni tolatáskor!

Ha pedig erre nincs lehetőség, keressünk inkább másik parkolóhelyet!

Emellett akkor sem árt figyelni, ha megszokott helyre állunk be.

A rutinszerű vezetés közben is sok hibát lehet elkövetni. Legyünk résen ekkor is! Nem ritka, hogy karosszéria műhelyünket azért keresik fel, mert az ügyfelek az otthoni garázs- vagy kertkapuval találkoztak -  amit pedig már jól ismerhet(né)nek…

 

Megváltozott időjárási körülmények és útviszonyok

Ez egyre inkább aktuálisabb, ahogy közeledik a tél és a hideg. Általánosságban elmondhatjuk, hogy parkoláskor ugyanúgy, vagy talán még fokozottabban kell figyeli mindenre, amivel a téli autóvezetés jár.

Nagyon fontos például, hogy jól lássunk. Ne legyen párás a szélvédő!

Használjuk bátran a légkondicionáló (A/C - Air Condition) berendezést! (Erről itt írtunk régebben: https://balatonikft.hu/blog-rovat/126-miert-erdemes-telen-is-rendszeresen-hasznalni-a-legkondicionalo-berendezest)

Emellett az időjárás is könnyen megtréfálhat minket.

Nemcsak csúszós parkolókkal, de hirtelen a szemünkbe világító téli napsütéssel vagy a manőverezést nehezítő hóval, havas esővel is. Ilyenkor könnyen megcsúszhat a gépkocsi, kárt okozva saját vagy más karosszériájában.

Rosszabb esetben pedig egy arra járó gyalogost is fellökhetünk.

 

A legtöbb parkolóhely túl kicsi

Ennek nagyon egyszerű oka van. Nemcsak az, hogy az önkormányzat is spórol a helyekkel.

Hanem az is, hogy az elmúlt évtizedekben egyre szélesebbek, nagyobbak lettek a gépkocsik, a parkolóhelyek mérete pedig nem változott. Még a közelmúltban épült bevásárlóközpontok parkolói is szinte kivétel nélkül ilyen elavult szabványokkal lettek kialakítva - érthetetlen módon. Főleg a kisteherautók, városi terepjárók, nagy családi autók karosszériája van veszélyben. Illetve általuk nyilván a többi jármű karosszériája is.

Legyünk tehát körültekintőek a parkoláskor! Ne kapkodjuk el a dolgot, és ne felejtsük el: a téli vezetés több meglepetést tartogat, mint gondolnánk! 

(Folytatjuk...)